Livet som glutenintolerant

En sjukdom som inte går över

Om man inte tål gluten skadas alltså tunntarmens tarmludd av gluten i maten. Men detta behöver inte ge några uppenbara tarmbesvär, vilket kan göra att man tror att sjukdomen har läkt och gått över. Men så är det inte. Glutenintolerans är ett livslångt tillstånd som utan behandling kan ge en rad olika symtom och besvär.

Viktminskning

Att man går ner i vikt kan vara ett tecken på glutenintolerans. Viktminskningen beror på den tarmskada som orsakas av gluten, men kan även bero på illamående och att man inte har någon aptit. Man kan också kräkas ibland men det är ovanligt att man går ner mycket kraftigt i vikt och blir riktigt mager.

Tunntarmsbiopsi

Tunntarmsbiopsi är en undersökning som definitivt avgör om man har glutenintolerans. Den måste göras innan man börjar äta mat utan gluten, annars blir den missvisande. Det är en rutinundersökning som genomförs med så kallad gastroskopi. Ett tunt instrument förs ner genom munnen och matstrupen för att ta slemhinneprover från tolvfingertarmen. Undersökningen kan ge övergående obehag under några minuter, men är komplikationsfri.

Proverna analyseras i mikroskop och ger besked om tarmluddet är normalt eller inte. Om tarmluddet är skadat har man glutenintolerans.

Glutenintolerans kan förekomma vid andra sjukdomar

Glutenintolerans förekommer oftare vid några andra samtidiga sjukdomar, till exempel diabetes, sköldkörtelsjukdomar, Sjögrens syndrom som kännetecknas av torra slemhinnor och extrem trötthet, samt vid en del leversjukdomar. Ett annat sådant tillstånd är Downs syndrom. Därför blir det allt vanligare att glutenintolerans upptäcks när man söker läkare för något av dessa andra tillstånd.

 

Det är jobbigare att vara gluten än vad man tror. Jag hoppas bara inte jag får diabetes också, för då vet jag inte vad jag ska göra. Nä usch vilket liv... Diabetes är min stora mardröm. Det är nämligen såhär att gluten och diabetes KAN ha en sammankoppling :S 

Känner faktiskt en tjej som har BÅDE gluten & diabetes! 

 

 

 Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...