Veckans ridövning!

Den klassiska fem-och-en-halvan

Fem-och-en-halvan, eller femfemman som den också kallas, är en utmärkt hoppövning som passar alla hästar, oavsett nivå. Den ger självförtroende, gymnastik och teknikträning på en och samma gång!


Övningen är så bra eftersom det nästan är omöjligt för hästen att komma in fel. Därför passar den inte minst unghästar och lite osäkra hästar.

Hjälphinder med travbom
Ställ upp två hinder, till exempel innanför spåret, på medellinjen eller på diagonalen. Första hindret ska vara ett inbjudande litet kryss - det är egentligen bara ett hjälphinder. Fem och en halv meter efter första hindret ställer man upp hinder nummer två, till exempel ett stigsprång. Framför hjälphindret lägger man en travbom så att hästen får hjälp med avsprångspunkten. Bommen kan ligga ungefär 2,3 meter före hindret (något kortare för små ponnyer).

Jämnt tempo
Rid på första hindret i trav, annars stämmer inte avståndet. Var noga med att tempot är jämnt, att hästen bjuder och att den är rak när ni kommer mot hindret.
Hästen ska landa i galopp och hålla galoppen i anridningen mot hinder nummer två. Mellan hindren tar den ett galoppsprång.
Rid rakt fram efter hinder nummer två. Detta är inte minst viktigt om det är en unghäst som rids genom övningen, den får inte lära sig att gena efter hindret utan ska följa ryttaren.

Kan höja upp andra hindret
I den här övningen kan man prova på att höja upp hinder nummer två en aning (hjälphindret ska inte höjas), eftersom hästen så gott som alltid kommer in rätt. Det ger både häst och ryttare trygghet vilket gör att man ibland kan hoppa lite högre än vanligt. Men ställ inte hästen inför prövningar den inte är redo för, då kan det komma bakslag oavsett övning. 

Tips!

Avstånd; trav bom till hinder 2,5m. För att utveckla övningen kan man lägga till ett räck 9,5m efter kryssoxern. Man kan också ha cavallettibommar in till travbommen. Och ett extra kryss så att det blir en liten studs innan kryssoxern. Här är det viktigt att ryttaren tänker på sits och balans och låter hästen själv, så mycket det går, jobba med övningen utan inverkan från ryttaren. Det gäller att vara så tyst som möjligt på ryggen.

 


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...