Veckans ridövning

Denna ridövningen har faktiskt Lena Berggren skrivit på Hippson.se Jag har ju hopptränat för Lena, vet inte om ni kom ihåg det när jag åkte iväg och tränade för henne....
Men i alla fall, här är en grym övning!

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd

Övergångar är ofta en svag punkt, menar Lena Berggren Wenderyd – B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
– Övergångar är både balans- och styrketräning, i både dressyr och hoppning. Att kunna hålla balansen i övergångarna mellan gångarterna är inte helt lätt. Ofta blir man nog sittande i samma gångart lite för länge.
I den här övningen finns en kontrollpunkt där man ska fatta galopp eller bryta av.
– Det blir en liten check för ryttaren att allt fungerar. Gör man rätt? Reagerar hästen tillräckligt snabbt?

Bli inte för stark
Ibland rätar ryttaren upp sig för mycket och blir för stark i avbrotten.
– Om ryttaren rätar upp sig för mycket kan det hända att hästen tror att man vill öka i stället för sakta av. Lite upprätning är bra, men man ska inte överdriva för då blir man i stället stark och pådrivande.
I igångsättningarna är ett vanligt fel att man tippar fram och låter hästen gå iväg för mycket.
– Sitt mer stilla och låt inverkan komma från skänkeln. Positionen på kroppen ska vara ungefär densamma hela tiden.
För den som tvekar om övergångar verkligen är något ett hoppekipage måste vara bra på har Lena svar på tal.
– Naturligtvis rider vi banor i galopp, men övergången i sig är en övning för styrka och balans – och en kontroll på att kommunikationen fungerar.
Och det kan ju vara bra att ha koll på sitt tempo när man hoppar bana.
– Det är lite surt om hästen tar förhållningen tolv meter senare, då har man redan hoppat hindret eller i värsta fall gått rakt igenom det.

Bygg så här:
Använd sex stöd plus 10 till 13 bommar, fyra plastblock till kavalettin och tre koner. Lämplig höjd är 50–80 centimeter. Avståndet mellan kavalettin i solfjädersform ska vara 1,10 till 1,30 meter, om man mäter på mitten.

Gör så här:
1. Rid över kavalettin i trav på den lilla volten, rid i båda varven.
– Du kommer igång och hästen får lite lyft i steget. Tänk på sitsen. Rid lätt eller i lätt sits, öva gärna på båda. Om det är kavalettiträning för hästarnas skull funkar det att rida lätt, men jag låter ofta ryttarna träna lätt sits. Det är ett tillfälle att befästa att man kan stå stadigt. Att ha balansen mitt över hästen med vikt i stigbyglarna är inte så lätt som man kan tro, säger Lena.

2. Hoppa hindret på medellinjen i galopp på en oval volt. Ha gärna en hjälpbom före och efter. Hästen ska vara i rytm och i balans, forma den runt innerskänkeln.
– Ibland, om man hoppar på volt på en häst som inte är mellan hjälperna, vill den gärna skjuta ut ytterbogen eller tränga inåt i volten. Så det här är en bra avstämning av att ryttaren kan rida på böjt spår och att hästen följer hjälperna.

3. Starta mitt på kortsidan i trav. Lägg en volt över kavalettibommarna i trav. Vid konen i början på långsidan, fatta galopp, hoppa hindret på medellinjen, bryt av vid konen på nästa långsida och så tillbaka in i volten över kavalettin. Upprepa några gånger och rid sedan i andra varvet.

4. Hindren ska vara riktigt låga. Rulla in eventuella hjälpbommar vid hindret på medellinjen. Rid hästen runt innerskänkeln och rid över hindren som skissen visar.
– Det är naturligt för hästen att fortsätta rakt ut till kortsidan efter första hindret, men man ska försöka komma så vinkelrätt på hindret på medellinjen som möjligt. Det här är ganska svårt, för man ska kunna kontrollera båda bogarna. Kolla av om du och hästen har kommunikationen så att du kan få hästen att böja sig i svängarna.
När du hoppar i andra varvet kan du bryta av till trav och rida den lilla volten med cavaletti som avslutning. Då kollar du av att du kan få tillbaka hästen i trav.

Avsluta gärna med att hoppa en ”bana” med enklare vägar och lite större galoppsprång.



Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...